Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Anasayfa » Genel » Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Doğalgaz Tesisatlarının Döşenmesi

Doğalgaz tesisatı projelendirme sonrasında ilk olarak vana ve borular için geçiş alanları planlanır. Duvarların delineceği alanlar projeye göre delindikten sonra, daha önce ölçüleri alınan borular ve kelepçeler sabitlenir. Daha sonra eğer doğalgaz enerji sistemi olarak kullanılacaksa, doğalgazı yakmaya yarayan cihazlar yerleştirilir ve son olarak bağlantıların güvenliği test edilir.

Daire İçi Doğalgaz Tesisatı

Daire içi doğalgaz tesisatı evlerde kullanım kolaylığı ve çevre dostu olması nedeniyle oldukça çok tercih edilmektedir. En önemli kullanım amacı ise sıcak su ve ısınma imkanını sunmasıdır. Evlerimizde kullandığımız doğalgaz, daire içi doğalgaz tesisatı ile bina kapısından ana vana aracılığı ile ocak ve ısıtıcı gibi birçok cihaza ulaşır. Daire içi doğalgaz tesisatlarında borular dairelerin içerisine projeye uygun, planlı ve göz yormayacak şekilde döşenmelidir. Kullanıma başlamadan önce ise aboneler ruhsat ve üyeliklerini gerçekleştirmiş olmalıdır.

 

 

Doğalgaz Tesisatının Aşamaları

Proje Aşaması: Doğalgaz tesisatlarının ilk aşaması proje aşamasıdır. Bu aşamada tesisatın döşeneceği alanda keşif yapılır ve belirli alanlar işaretlenir. Mühendis tarafından hazırlanan proje ile tesisat döşeme aşamasına başlanır.

Döşeme Aşaması: Proje aşamasından sonra, tesisatın güvenli ve emniyetli şekilde döşeme işlemi başlar. Döşeme sırasında yukarıda bahsedilen malzemeler ile döşeme işlemi gerçekleştirilir. Projeye uygun adımlarla döşenen tesisat, mühendisin (gaz dağıtım) kontrolünde denetlenip, onaylanması ile kullanıma açılır.

Doğalgaz Borularının Döşenmesinde Dikkat Edilecek Unsurlar

Kullanım kolaylığı açısından oldukça fazla tercih edilen doğalgaz sistemleri, kullanırken ve yaptırırken dikkat edilmesi gereken bir enerji sistemidir. Doğalgaz tesisatında başlıca dikkat edilmesi gereken unsurlar;

Boru hatları kolay ulaşılabilir olmalı, gerektiği durumlarda kolayca müdahale edilebilmelidir.
Bağlantı ve kesişme alanları macun, keten, teflon bant ve ilaç (gaz dağıtım firması hangisine izin veriyor ise) kaplanmalıdır.
Ana gaz borusu ve ana kapama vanası darbe almayacak şekilde monte edilmiş olmalıdır.
Tesisatta kullanılan vana küresel vana olmalıdır.
Çelik hammaddeler ile yapılan gaz taşıyıcı borular, bir tehlike anında kolay ulaşılabilir olmalıdır.
Kullanılan borular Bağlantı Kelepçeleriyle sabitlenmelidir.
Borular paslanmalara dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmalıdır.
Olası bir tehlikeyi engellemek için doğalgaz tesisatı, elektrik tesisatından uzağa döşenmelidir.
Doğalgaz tesisatları mutlaka dağıtıcı firmanın yönetmeliğine uygun şekilde döşenmelidir.